Toon Frequenties / CAB signalen
Uitgelegd en hoe ervan af te geraken.
Netbeheerders sturen signalen over het elektriciteitsnetwerk om apparatuur te schakelen op geregelde tijdstippen. Voorbeelden hiervan zijn het aan- en uit zetten van de straatverlichting of het aanpassen van het dimniveau, het omschakelen van dag- naar nacht tarief bij dubbele meters, het schakelen van PV-installaties, accumulatieverwarming edm.
Technisch gezien wordt er een pulsentrein bovenop de 230V 50Hz netspanning gesuperponeerd die een frequentie heeft van tussen de 110Hz en 1700Hz met een amplitude van rond de 10V. Deze pulsentrein wordt dan door de betreffende apparatuur gedecodeerd en de bedoelde actie wordt uitgevoerd.
Voorbeeld grafische weergave : de oranje lijn geeft de vervormde 50Hz sinus golf weer
de groene lijn geeft de 50Hz sinus golf weer zoals die normaal zou moeten zijn (in dit geval het resultaat na filtering).
Teneneinde zeker te zijn dat deze pulsentrein goed ontvangen werd, wordt deze een 3-tal keren achter elkaar met een kleine tussenpauze doorgestuurd. Dit maakt dat het soms 10 tot 15 seconden de nodige interferenties kan opleveren.
Wat zijn de storingen die hieruit kunnen voortvloeien voor de huishoudelijke apparatuur : Af en toe knipperende LEDs, aan- of uit gaan van kookplaat, aan- of uit gaan van smart TV, af en toe brom in geluidsinstallatie, edm. Bekijk hier het probleem met (vooral gedimde) LED lampen :
Dit zijn fenomenen die steeds meer en meer voor komen in klachten naar de leveranciers van betreffende apparatuur.
De netbeheerders zitten niettegenstaande het storend effect nog steeds binnen de normen en kunnen hiervoor dus niet aangesproken worden. De netbeheerders beseffen dat dit een verouderde technologie is en zijn naar alternatieven aan het kijken, maar dit vergt tijd en het kan nog ettelijke jaren duren alvorens er geen TF / CAB signalen meer op het net gezet zullen worden. Ondertussen is het aan de ontwerper van elektronische apparatuur om ervoor te zorgen dat deze signalen geen storingen teweeg brengen op hun apparatuur. Ook dit is niet zo maar te realiseren, zeker niet voor goedkope apparatuur. Bovendien zijn de frequenties per regio verschillend en kunnen het er meerdere zijn in dezelfde regio.
Het aan de basis aanpakken van het probleem is dus zeker niet eenvoudig, en dit moet dan nog eens per toestel gebeuren.
Zie hoe wij dit probleem aanpakken met onze SDACAB module.