Een domotica systeem biedt gebruiksgemak, energie-efficiëntie, verbeterde beveiliging en bediening vanop afstand.
Het kan functies zoals verlichting, temperatuur, beveiliging en huishoudelijke apparaten bedienen via een enkele app of interface, waardoor het eenvoudig is om instellingen aan te passen.
Het kan ook bijdragen aan verhoogde energie-efficiëntie en verbetering van beveiliging.
Bovendien kan een domotica systeem zoals Velbus de waarde van uw woning verhogen.
Hoewel het aansluitschema beschikbaar is, zijn de aansluitingen op S8 en S5 nog niet duidelijk en wachten we op een duidelijke uitleg van Daikin. Dit heeft echter geen invloed op de normale werking van het systeem.
De temperatuuralarmen worden gebruikt om de verwarmings-/koelingsmodus en de ventilatorsnelheid in te stellen.
Afhankelijk van het verschil tussen de werkelijke temperatuur en de doeltemperatuur wordt de ventilatorsnelheid aangepast van laag naar medium of hoog.
De bovenste rij van dit model bevat doorstroomindicatoren, terwijl de onderste rij handmatige regelknoppen heeft die we vervangen door klepactuators.
Voor elke regelklep monteren we een klepactuator die wordt geactiveerd door een Velbus-relais.
Het is belangrijk om ten minste één verwarmingscircuit open te houden, bekend als het bypass-circuit, meestal het badkamercircuit, om te voorkomen dat de circulatiepomp overbelast raakt en het HVAC-systeem abnormaal zou functioneren.
Om de temperatuur van het HVAC-systeem in te stellen, raden we aan deze in te stellen op de hoogste temperatuur die ooit nodig is, meestal de vereiste temperatuur van de badkamer.
We gebruiken een specifiek model van actuator dat op de collector wordt geschroefd en de handmatige knop vervangt.
Dit model is energiezuinig en normaal gesloten, wat betekent dat het alleen wordt geactiveerd wanneer verwarming nodig is.
Het heeft ook een handmatige hendel aan de bovenkant, waarmee handmatige bediening mogelijk is wanneer dat nodig is.
Er dient één actuator per regelklep te worden gemonteerd, behalve op het by-pass circuit.
De actuators worden geactiveerd met een Velbus-relais op basis van de temperatuur gemeten door de ingebouwde sensor van het betreffende glazen paneel, waardoor de noodzaak van een thermostaat wordt geëlimineerd.
Om het aantal Velbus-relaiscontacten te optimaliseren, is het mogelijk om alle actuatoren van dezelfde ruimte op hetzelfde relaiscontact te plaatsen.
Het is belangrijk op te merken dat vloerverwarmingssystemen een grote hysterese-curve hebben vanwege de lage bedrijfstemperatuur en de massa van de vloer, daarom is het cruciaal om de operationele uren aan te passen voor dag-, comfort- en nachturen.
De Velbus-instellingen zijn perfect geschikt om hiermee om te gaan.
Het systeem kan gemakkelijk worden geïntegreerd met elk type detector, zoals PIR-detectoren of deur/raam schakelaars die een contact kunnen openen/sluiten.
Als stroomdragende detectoren worden gebruikt, moeten ze worden omgezet naar een spanningsloos contact met een eenvoudig tussenrelais.
Velbus PIR-detectoren kunnen ook worden gebruikt in de alarm configuratie.
Wanneer het alarm wordt uitgeschakeld, functioneren ze als een normale PIR, maar wanneer het alarm is ingeschakeld, fungeren ze als een alarmdetector, waardoor de noodzaak voor veel extra en speciale alarmdetectoren wordt geëlimineerd.
Er is geen limiet voor het aantal alarmdetectoren dat wordt gebruikt, zolang ze spanningsloze contacten zijn en kunnen worden aangesloten op een poort van een VMB7IN-module.
Elke alarmdetector/-trigger kan worden gebruikt als vertraagde of directe zone detector, afhankelijk van de locatie ervan.
De hele logica wordt afgehandeld binnen één enkele Velbus-relais.
De vertraagde zones zijn ingesteld op 19 seconden en de sirene is ingesteld om 2 minuten na de laatste alarmdetectie te blijven klinken.
Het alarm kan niet worden ingeschakeld zolang actieve detectoren een alarmsituatie detecteren, zoals open ramen of beweging in directe detectiegebieden.
Elke alarmzone kan door de gebruiker worden ingeschakeld of uitgeschakeld.
De flits blijft branden na een alarmdetectie totdat de gebruiker deze handmatig uitschakelt.
Naast de standaard alarmfunctionaliteit kan het systeem andere gebeurtenissen bewaken en triggeren, zoals de werkstatus van elk apparaat, water-/overstromings-/vorst situaties, brand-/rook-/gas-/CO-detectie.
Het kan audio-, visuele en e-mail-/sms-waarschuwingen genereren.
Elke pc/tablet/smartphone kan een grafische weergave ontvangen van de verschillende bewakingsdetectorstatussen.
Het bovenste model is een enkelfasige energiemeter, die slechts in één richting meet, met slechts één pulsuitgang.
Dit betekent dat we er twee nodig hebben om PV-injectie en verbruik te kunnen meten.
Het linker model is een bidirectioneel 3-fasig model met twee pulsuitgangen, één voor het meten van injectie en de andere voor het meten van verbruik.
Men kan verschillende energiemeters combineren in een configuratie, het hangt allemaal af van wat we willen meten.
De pulsuitgangen worden vervolgens aangesloten op de Velbus VMB7IN-module
Het overbruggen van elke pulslus op de VMB7IN is nodig om het aantal alarmtriggers te verhogen, maar heeft geen andere reden.
Elke kleur geeft een visuele indicatie van de energiestatus.
De kleurenstrip kan op elke zijde worden weergegeven, maar we raden aan om deze aan de bovenkant te plaatsen omdat deze dan slechts een zeer kleine invloed zal hebben op de temperatuursensor (die zich aan de onderste-rechterkant bevindt)
Bovendien geven de bedieningspanelen de actuele energie-informatie weer op het OLED-scherm (het huidige verbruik/injectie in W), afhankelijk van de actieve situatie op dat moment. Als er extra tellers (zoals zonnepaneelproductie) worden toegevoegd, kunnen deze ook worden weergegeven.
De bedieningspanelen bevatten een interne klok en thermostaat, zodat u verwarmings- of koelsystemen kunt regelen als u extra relaismodules toevoegt om het HVAC-systeem te regelen.
De Velbus bedieningspanelen worden meestal op centrale plaatsen in uw huis geïnstalleerd (bijvoorbeeld in de keuken), zodat u in één oogopslag een duidelijk beeld krijgt van uw verbruik.
Wanneer u consumenten in- of uitschakelt, ziet u de kleur van de panelen direct veranderen, zodat u weet welke invloed de huidige situatie zal hebben op uw rekening.
Als u zonnepanelen hebt en u sluit er een warmtegenerator op aan (een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming), dan komt u mogelijk in aanmerking voor een premie voor de elektrische warmteregeling van het energiebeheersysteem dat u hebt geïnstalleerd.
Installaties geplaatst in Vlaanderen (tot 31 dec 2024) komen in aanmerking voor maximaal 50% van het factuurbedrag van uw regeltoestel, inclusief btw voor woongebouwen en exclusief btw voor niet-woongebouwen, met een maximale premie van €400.
Het Velbus Energy Management-systeem komt in aanmerking voor deze premie als het is geïnstalleerd door een gecertificeerde installateur. De volgende modules moeten ten minste in het systeem zijn opgenomen:
Bekijk de volgende links: