▲Top 

SDACAB Frequentie Rejector

Om de problemen veroorzaakt door TF / CAB signalen te vermijden, hebben we gezocht naar een oplossing om op een economisch verantwoorde manier een filter te implementeren aan de ingang van de lichtkringen, tussen de zekeringsautomaat en de schakelaar of dimmer. Dit vereist slechts een kleine ingreep die in een half uur door een gekwalificeerde elektricien kan worden geïnstalleerd, op voorwaarde dat er nog voldoende vrije ruimte in de zekeringkast is (9 DIN-railmodules voor 3 circuits).

Onze SDACAB verbindt zich met 3 aparte 230VAC-circuits van maximaal 20A. De verbinding wordt altijd gemaakt tussen de zekeringsautomaat en de schakelaar of dimmer.


Het is verplicht om voor elke lijningang ook de nulleiding aan te sluiten (deze nulleidingen zijn niet met elkaar verbonden binnen de module om 3 volledig onafhankelijke circuits te behouden).


In Vlaanderen past Fluvius CAB-frequenties toe vanaf 180Hz en hoger. In het Bode-diagram is de demping voor deze frequentie -3.4dB, wat voldoende zou moeten zijn om geen effect te hebben op de elektronische apparatuur die achter het filter is aangesloten.


Vanaf hier worden alle hogere frequenties lineair drastisch geattenuëerd, zodat elke frequentie boven 140Hz vrijwel niet meer door het filter komt. In het bovenstaande Bode-diagram is 125Hz de resonantiefrequentie die wordt versterkt, maar deze frequentie (en de omliggende frequenties) worden niet gebruikt op het net, dus dit heeft geen effect.


Een extra voordeel van deze module is dat deze is voorzien van ingebouwde overspanningsbeveiliging, zodat in geval van overspanning de verliesstroom automaat of differentieel automatisch wordt uitgeschakeld en alle apparatuur die is aangesloten op de circuits achter de verliesstroom automaat of differentieel wordt beschermd. Dit omvat bijvoorbeeld stopcontacten en vaste aansluitingen, naast de verlichtingscircuits waarvoor deze module primair bedoeld is.


Een ander voordeel is dat alle hoge frequenties worden gefilterd. Dit is belangrijk voor mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische straling die het huis binnenkomt via het elektriciteitsnetwerk.


Straling die via de lucht binnenkomt kan nu ook gemakkelijk buiten worden gehouden door isolatie voorzien van aluminiumfolie (wat vandaag algemeen wordt toegepast voor nieuwbouw woningen). Dit creëert een kooi van Faraday die de meeste straling buitenhoudt. Het nadeel is uiteraard voor 4G / 5G GSM-ontvangst, omdat deze stralingen ook worden buitengehouden. Een oplossing is dan om via internet en WiFi te bellen. Deze frequenties bevinden zich in het bereik van 2 GHz en 5 GHz. Het is ook beter om de 5GHz-band niet te gebruiken als men hier gevoelig voor is en alleen de 2GHz-band te gebruiken (die ook wordt gebruikt in microgolf ovens, WiFi-camera's en andere draadloze apparatuur).