▲Top 

De belangrijkste factor om rekening mee te houden bij uw domotica is beschikbaarheid.


U kunt niets doen als uw systeem niet beschikbaar is, dan verdwijnt al uw comfort, wordt uw investering waardeloos en wordt uw frustratie groot.

En Murphy zorgt ervoor dat elke storing op het slechtst mogelijke moment zal gebeuren.

Daarom is het zo belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar en weerbaar systeem zonder SPOF's (Single Point of Failure), en een gedistribueerd systeem biedt dat juist. Uitgedrukt in termen van beschikbaarheid, moet u streven naar 5 nines, of 99,999% uptime, wat betekent minder dan 6 minuten downtime per jaar. Dit is beter dan wat de elektriciteitsmaatschappijen kunnen bieden.


En het andere aspect "onderhoud" heeft ook een grote impact op beschikbaarheid, daarom is het belangrijk dat onderhoudsactiviteiten kunnen worden uitgevoerd op een live, werkend systeem. Live vervanging van componenten wanneer nodig mag geen impact hebben op de rest van de werkende configuratie. Nu, met onze redundantie voeding op Velbus, maken we dit waar.


Het Velbus-systeem is zo zwak als de zwakste schakel : de beschikbaarheid van stroom. Daarom heeft SOLIVI een redundante voeding module ontwikkeld die de Velbus-werking garandeert door automatisch de Velbus-BUS spanning te detecteren en automatisch over te schakelen naar een standby-voeding bij een storing van de hoofdvoeding.


Natuurlijk is het hele huis afhankelijk van de netstroom, meestal geleverd door de elektriciteitsmaatschappij, want het is niet gebruikelijk om een no-break-systeem te hebben in een niet-kritieke omgeving zoals voor een klassieke woning. Maar zelfs als het net geen netstroom levert, is het nog interessant om de status van het Velbus systeem te behouden totdat de netstroom herstelt. Dit zal automatisch alle apparaten terugbrengen naar hun status van voor de storing. Onze module biedt de optie om een batterij aan te sluiten om dit mogelijk te maken. Normaal gesproken hebben we te maken met korte onderbrekingen, de duur waarop de batterij de statussen van de Velbus-modules kan behouden, is afhankelijk van de capaciteit (standaard zien we ongeveer 1 of 2 uur, maar met een grotere batterij kan het langer natuurlijk).


Redundante voedingen is belangrijk voor domotica systemen, omdat het ervoor zorgt dat het systeem blijft werken, zelfs als een van de voedingen uitvalt. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van meerdere voedingen, zoals een reserve-voeding die automatisch ingeschakeld wordt als de primaire voeding uitvalt (met het belangrijke milieu- en energieaspect dat de reserve-voeding geen energie verbruikt en geen warmte of slijtage veroorzaakt zolang hij in stand-by staat), ze blijft ongeactiveerd als ze niet in gebruik is. Dit is belangrijk omdat domotica systemen de kritieke systemen zoals beveiliging, verlichting en verwarming controleren, en een stroomonderbreking kan ertoe leiden dat deze systemen niet goed functioneren, wat een veiligheids- of beveiligingsprobleem kan zijn, evenals een belangrijk ongemak. Bovendien kan een redundante voeding ook de betrouwbaarheid en uptime van het domotica systeem verbeteren, wat belangrijk is voor de algehele prestatie en gebruikerservaring.


Naast de mogelijkheid voor hoge beschikbaarheid, monitort de SOLIVI-module de netstroomspanning en activeert de differentieelautomaat (verliesstroomschakelaar) als deze boven het aanvaardbare niveau uitkomt. Dit kenmerk beschermt niet alleen het Velbus-systeem, maar ook alle circuits die downstream van de differentieelautomaat liggen, waardoor het belangrijk is om deze module onmiddelijk na de eerste / hoofd differentieelschakelaar te plaatsen, omdat dan het hele gebouw wordt beschermd.


Aangezien we het hebben over hoge beschikbaarheid, is het belangrijk om te begrijpen dat het Velbus-systeem is gebaseerd op een gedistribueerde topologie.


Laten we dit in meer detail uitleggen Gecentraliseerd / Gedistribueerd / Hybride :

  • Een gedistribueerde topologie voor een domoticasysteem zoals Velbus, verwijst naar een CANbus-architectuur waarbij apparaten op een decentrale manier aan de bus zijn aangesloten, zonder één enkel punt van controle of falen. Dit maakt hogere beschikbaarheid, flexibiliteit en schaalbaarheid mogelijk, aangezien nieuwe apparaten kunnen worden toegevoegd of verwijderd zonder dat het hele systeem wordt onderbroken.
  • Een gecentraliseerde topologie daarentegen verwijst naar een netwerkarchitectuur waarbij alle apparaten worden gecontroleerd door een centrale hub, server of CPU. Deze aanpak kan het ontwerp en de beheer van het gehele systeem vereenvoudigen, omdat alle apparaten vanaf één locatie kunnen worden gecontroleerd en gemonitord, maar het heeft een grote nedatieve impact op de beschikbaarheid van het systeem omdat het een SPOF (single point of failure of enkel punt van falen) is.

Voordelen van een gedistribueerde topologie:

  • Weerbaarheid: In een gedistribueerde topologie kunnen andere apparaten blijven werken als een apparaat faalt.
  • Schaalbaarheid: Een gedistribueerd systeem biedt meer flexibiliteit bij het toevoegen van nieuwe apparaten en uitbreidingen van het systeem zoals nodig.
  • Lage Latentie: In een gedistribueerde topologie kunnen apparaten direct met elkaar communiceren, in plaats van via een centrale hub te moeten gaan. Dit kan leiden tot lagere latentie en snellere reactietijden.
  • Eindresultaat = hoge beschikbaarheid, en in onze specifieke situatie kan het tot vijf 9's of 99,999% of minder dan 6 minuten downtime per jaar betekenen (zie ook de tekst over CANbus).